
De verschillende mogelijkheden van een douchecabine
De badkamer, en zeker de douchecabine, is een plek om heerlijk te ontspannen en tot rust te komen. Als je badkamer al wat ouder is, dan kan het een goed idee zijn om deze eens een keer grondig te verbouwen.
Als je ook een nieuwe douche wilt plaatsen in je badkamer, zul je er achter komen dat er een hoop keuzes zijn die je zult moeten maken. Zo kun je kiezen voor een normale handdouche of een regendouche.
Ook kun je een inloopdouche, douchewand of complete douchecabine plaatsen. Ben je van plan om de laatstgenoemde in je badkamer te installeren, zijn er nog steeds keuzes die gemaakt moeten worden.
Waar moet je rekening mee houden bij het plaatsen van een douchecabine? Wat zijn de mogelijkheden?
Het antwoord op deze vragen lees je in onderstaande tekst.

Duurzame onder de douche
Wat is een douchecabine precies?
Een douchecabine is een compleet afgesloten ruimte waar je kunt douchen. De ruimte bestaat vaak uit één of meerdere wanden en een deur. Een van de grootste voordelen en de reden waarom mensen vaak voor een douchecabine kiezen, is omdat al het water binnen deze ruimte blijft. Bij een inloopdouche is het vaak mogelijk dat het water door de hele badkamer spettert, wat een hoop extra schoonmaken geeft. Bij een douchecabine is dit niet het geval, waardoor het een gemakkelijke en stijlvolle optie is.
De afmetingen van een douchecabine
Badkamers zijn er in verschillende afmetingen en groottes. Aangezien een douche vaak een hoop ruimte inneemt, is het verstandig om van te voren goed te bekijken wat er mogelijk is in je badkamer.
Als je een douchecabine gaat aanschaffen zul je allereerst moeten kijken naar de lengte en de breedte van de cabine. Dit zal namelijk gaan bepalen hoeveel praktische ruimte de douche gaat innemen.
Let er hierbij op dat alle deuren nog openkunnen en dat de lades of deurtjes van kasten er bijvoorbeeld niet tegenaan botsen.
Heb je een schuin dak of een lager plafond, dan zul je ook moeten kijken naar de hoogte van de douchecabine, zodat je zeker weet dat deze in jouw badkamer zal passen.

Meerdere vormen beschikbaar
Als je een kleinere badkamer hebt, zal het soms lastiger zijn om een grote douchecabine te plaatsen. Gelukkig zijn er veel verschillende vormen op de markt, die ook perfect zijn voor een kleinere badkamer.
Je kunt kiezen uit vier standaard vormen: vierkant, rechthoekig, kwartrond en vijfhoekig. Een vierkante en rechthoekige douchecabine passen perfect in een moderne en strakke badkamer.
Hier is wel vrij veel ruimte voor nodig, dus zul je een redelijk ruime badkamer moeten hebben. Heb je niet zoveel ruimte ter beschikking? Kies dan voor een kwartrond of de vijfhoek variant. Doordat de hoeken worden afgesneden kun je een hele hoop ruimte besparen.
De deur van de douchecabine
Naast de vorm van de cabine kun je ook verschillende deuren kiezen. De meest gekozen variant is de draaideur, die echter wel veel ruimte nodig heeft om open te kunnen.
Een schuifdeur of pendeldeur is perfect in een kleinere badkamer. Deze deuren hoeven geen extra ruimte te hebben en zijn daarom een slimme en stijlvolle oplossing.
Het gebruik van verschillende soorten glas
Veiligheidsglas is de meest gekozen soort glas voor een douchecabine. Dit komt doordat het een stuk sterker glas is, waardoor het niet snel zal breken.
Een ander voordeel van veiligheidsglas is dat het in verschillende afwerkingen beschikbaar is. Zo kun je kiezen voor spiegelglas. Dit type glas heeft als voordeel dat de badkamer er meteen een stuk ruimer door lijkt. Ook biedt het een hoop privacy, aangezien je er niet doorheen kunt kijken.
Een ander soort glas dat je kunt kiezen is chinchilla glas. Dit type glas is aan een kant bewerkt, waardoor je hier ook niet doorheen kunt kijken. Naast deze twee soorten glas zijn er nog een stuk meer mogelijkheden, zoals helder glas, kunststof glas of matglas.
Een gesloten of een complete douchecabine kiezen
Als je van plan bent om een douchecabine aan te schaffen, zul je allereerst de keuze moeten maken tussen de twee types die er op de markt zijn. Allereerst kun je kiezen voor een gesloten douchecabine.
Dit is een cabine zonder achterwand, die gemakkelijk te plaatsen is. Deze cabine kan bijvoorbeeld op een tegelvloer geplaatst worden en is daarna gemakkelijk in onderhoud. Het nadeel van dit type cabine is dat er geen douche set is inbegrepen, dus dat je deze nog zelf zult moeten aanschaffen en installeren.
De complete douchecabine is wel voorzien van een douche set. Deze cabine kun je zo plaatsen in je badkamer, waardoor je binnen de kortste keren kunt gaan genieten van je douche. Het nadeel van dit type cabine is dat het een redelijk massief blok is. Je badkamer moet dus wel ruim genoeg zijn om de complete douchecabine in te kunnen plaatsen.
Verschillende mogelijkheden en extra’s
Tegenwoordig kun je complete douchecabines ook combineren met een tal van andere extra’s. Zo hoef je bijvoorbeeld niet per se te kiezen voor een normale handdouche, maar kun je ook een luxe regendouche laten installeren. Ook kun je er voor kiezen om de wanden te voorzien van massagejets. Wil je genieten van alle luxe en de nieuwste technologische snufjes in je douche? Dan kun je ook nog radio en ventilatie toevoegen. Het is wel handig een waterontharder te installeren om ervoor te zorgen dat het water goed blijft stromen.
Hoeveel gaat een douchecabine gemiddeld kosten?
Afhankelijk van de extra’s die je kiest, de grootte en de stijl van de cabine, zal de prijs enorm variëren. Het aanbod van douchecabines is enorm en ook de prijzen kunnen verschillen. Een standaard gesloten douchecabine zul je vaak al kunnen vinden voor een paar honderd euro. Hierbij moet je er wel op letten dat er dus geen douche zelf bij inbegrepen zit, dus dat je deze nog zelf zult moeten aanschaffen. Een complete douchecabine is wel voorzien van een douche set en zal daarom vaak al rond de 500 euro gaan kosten. Als je een regendouche kiest zal de prijs oplopen, evenals als je extra mogelijkheden aan je douchecabine toevoegt.
Op internet kun je de douchecabines met elkaar vergelijken en een offerte aanvragen bij meerdere bedrijven. Ook kun je kiezen voor een op maat gemaakte variant, die perfect in jouw badkamer past.
Het design van een thermostaat bepaald ook voor een deel de prijs. Een hypermoderne thermostaatkraan met de nieuwste snufjes is duurder dan een thermostaatkraan van een normaal model waar alleen de nodige functies op zitten. Tegenwoordig zijn er schitterende kranen en douchesets te verkrijgen waar zelfs verschillende soorten gekleurde verlichting uit komt tijdens het douchen. Je kunt het zo duur en zo luxe maken als je zelf wilt, of zoals je budget het toelaat.