De perfecte radiator voor je badkamer

Een designradiator past  in elke ruimte in je woning en zo ook in je badkamer. Er is namelijk bijna niks fijners dan op een koude ochtend in de winter, je heerlijk verwarmde badkamer binnen te stappen.

Om dit warme gevoel te bereiken, is de keuze voor een radiator erg belangrijk. Het is namelijk een kleine, vochtige ruimte die snel verwarmd dient te worden naar hoge temperaturen. De radiator zal daarnaast vaak goed zichtbaar zijn in de ruimte, waardoor het ook verstandig is om goed op het design te letten.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de grootte, het vermogen en de mogelijkheid de radiator te gebruiken als handdoekhouder. Meer informatie over het vinden van de perfecte radiator voor in je badkamer lees je onderstaand artikel. Benieuwd geworden? Lees dan vooral verder.

Duurzame onder de douche

De positionering van de radiator in de badkamer

Als je je badkamer aan het verbouwen bent, zul je ook opnieuw een indeling moeten maken. Waar komt de wastafel en de douche? Waar heb ik opbergmogelijkheden?

Ook zul je rekening moeten houden met de positionering van een radiator. Je wilt namelijk een goede warmteverdeling bereiking in de ruimte. Om dit te verkrijgen, is het verstandigst om de radiator tegen een buitenmuur te plaatsen. Wil je een radiator kiezen die ook dienst doet als handdoekhouder- en droger, dan is het verstandig om te kijken naar de positie ten opzichte van de douche of het bad.

Plaats de radiator dan in de uitstapzone, zodat je een handdoek binnen handbereik hebt als je uit de douche stapt. Dit scheelt een hoop poetsen, aangezien er zo een stuk minder water in de rest van de badkamer terecht komt.

Het plaatsen van de radiator: horizontaal of verticaal

Nu je weet waar in de ruimte je de radiator wilt plaatsen, is het ook nog van belang om te weten op wat voor manier je deze wilt bevestigen. Als je de radiator bijvoorbeeld onder een raam gaat plaatsen, is het gemakkelijk om de radiator horizontaal te positioneren.

Deze vorm van positionering is ook ideaal als je geen ruimte hebt voor een grotere, verticale radiator. Het nadeel van deze positionering is echter dat het vaak geen mooie blikvanger voor de ruimte zal zijn.

In veel badkamers wordt er daarom vaak gekozen voor een verticale positionering. De radiator is hiermee een blikvanger en zeker als je voor een designradiator gaat, zal dit een heel stijlbepalend element in de ruimte zijn. Daarnaast heeft een verticale radiator vaak een grote omvang, waardoor er veel ruimte afgegeven kan worden en de badkamer snel verwarmd kan worden.

Ook is er bij een verticale variant een stuk meer ruimte om de radiator te gebruiken als handdoekdrager. Het enige nadeel is dat je voor een verticale positionering wel relatief veel ruimte aan de wand nodig dient te hebben. Het is daarom niet ideaal in een kleinere badkamer, aangezien je deze ruimte beter kunt gebruiken voor bijvoorbeeld kasten of de douche.

De ruimte goed verwarmen: het vermogen

Afhankelijk van de oppervlakte van je badkamer is er een ander vermogen benodigd. Als je een radiator gaat kiezen, is het vermogen dus ook een van de eerste zaken waar je op zult moeten letten.

Je wilt natuurlijk genoeg vermogen om de ruimte snel te kunnen verwarmen. Om het benodigde vermogen te berekenen zijn er een aantal factoren van belang. Allereerst is dit het oppervlakte, maar verder ook de ligging in het huis, de oppervlakten van de ramen in de badkamer en de isolatie.

Er wordt meestal gekozen voor een radiator die over gedimensioneerd is, waardoor de badkamer extra snel opgewarmd kan worden.

Het verband tussen vermogen en het formaat
Als het benodigde vermogen is berekend, kun je gaan kijken naar het formaat dat je nodig dient te hebben. Het vermogen gaat uiteraard een grote invloed hebben op het formaat van de radiator die je gaat plaatsen.

Veel mensen kiezen voor een radiator die ook dienst doet als handdoekrek- en verwarmer. Als je genoeg ruimte wilt voor al je handdoeken, zul je vaak een groter formaat moeten kiezen.

Let er ook op dat als je de radiator wilt gebruiken voor je handdoeken, je een speciale handdoekradiator zult moeten kiezen. Deze zijn namelijk voorzien van een speciale laag, waardoor de radiator goed beschermd wordt tegen vocht. Als je een normale radiator gebruikt voor je natte handdoeken zal de laklaag aangetast worden met roest.

Een blikvanger in de ruimte: de designradiator

In een moderne, stijlvolle badkamer kan een designradiator natuurlijk niet ontbreken. Het is daarom ook echt niet waar dat een radiator een saai onderdeel van de ruimte is. Je kunt tegenwoordig uit een tal van stijlen kiezen.

Zo zijn er designradiatoren die een stuk klassieker zijn, maar zijn er ook varianten met een meer moderne of rustieke uitstraling.

Door gebruik te maken van verschillende vormen, kleuren en materialen kan een compleet andere stijl bereikt worden.

Denk bijvoorbeeld eens aan een vlakke plaat, of een radiator in licht grijs of een mooie pasteltint.

Als je een designradiator wilt gaan bestellen, kun je bij sommige bedrijven ook een op maat gemaakte radiator laten ontwerpen. Zo past deze perfect bij de rest van de indeling en sfeer van de ruimte.

Duurzaamheid in de badkamer

Duurzaamheid is een begrip dat steeds belangrijker wordt. Veel huishoudens proberen daarom ook op een duurzame manier hun woning te isoleren en te verwarmen.

Radiatoren in de badkamer kunnen hier ook zeker aan bijdragen. Er zijn namelijk speciale designradiatoren op de markt die van aluminium gemaakt zijn. Dit materiaal roest niet en zorgt daarnaast ook voor een enorm goede warmtegeleiding.

Omdat radiatoren van aluminium een lagere waterinhoud hebben, werken ze op een duurzame manier. Hierdoor kun je een hoop kosten besparen en toch op een stijlvolle manier je badkamer verwarmen.

Een radiator bestellen: hoeveel kost het?
Als je van plan bent een (design)radiator aan te schaffen, wil je natuurlijk wel weten hoeveel geld je hier ongeveer aan kwijt zult gaan zijn. Waar een normale radiator zo’n 500 zal kosten, zal een speciale handdoekradiator al snel 1000 euro kosten. Wil je een unieke designradiator? Dan zul je waarschijnlijk meer dan 1000 moeten neerleggen.